zondag 29 mei 2011

creatief met ijzerwaren en schroeven

Leerwens: Houtsoorten
Voor een stagelesje in het 5e leerjaar ging ik op zoek naar een geschikte houtsoort. Het moest een soort zijn waar kinderen gemakkelijk schroeven in konden draaien.

Actie:
Ik zocht wat info op over verschillende houtsoorten en sprak ook mijn man hierover aan. Hij heeft meer ervaring met dat soort zaken.

Leereffect:
Ik dacht in eerste instantie aan MDF (Medium-Density Fibreboard). Ik zocht hier info over op op het internet. De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden. Aangeraden wordt om voor te boren om splijten van het materiaal te voorkomen.


Ik dacht dat het redelijk gemakkelijk ging zijn. Maar toen ik het zelf thuis probeerde, ging het inschoeven goed tot de laatste halve cm. Dit ging zeer moeilijk. Bleek ook dat de plaat inderdaad splijt. Het is niet haalbaar in de klas om alles voor te boren.

Ik dacht ook even aan spaanplaat. Deze wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes (spaanders) hout en een bindmiddel, meestal een kunsthars. Spaanplaat heeft en groot nadeel: de neiging tot splinteren.


Mijn man raadde mij aan om grenen planken te kopen. Het is gemakkelijk in stukken te zagen en heel eenvoudig om iets in te schroeven. Grenenhout is hout van diverse Pinus-soorten.


Dit is het dan geworden. Het was ons niet moeilijk om mooie gelijke plankjes te zagen en voor de kinderen echt niet zwaar of lastig om erin te schroeven. En we hadden erg mooie resulaten!


Leerplandoelen:
6.15: kinderen kunnen kritisch kijken naar een zlfgemaakt product.
6.18:  kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden.

waterspelletjes met hefbomen

Leerwens:
ik wou een praktische, leuke toepassing zoeken voor hefbomen met kids.

Actie:
ik ging op bezoek bij mijn nonkel Wim. Die leidt workshops met kinderen rond techniek.

Leereffect:
Hij leerde mij een spel waarbij kinderen aan de hand van een hefboom, sponsen moeten 'schieten' naar een kom.

Leerplandoelen:
6.4: Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving een aanvulling of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik van.

dinsdag 17 mei 2011

les WO binnen thema 'We draaien door'

Vandaag was het D-day! Het is echt een fijne les geworden. Ik heb de klas opgedeeld in 4 groepen, die telkens na een kwartier moesten doorschuiven. Voor de meeste groepjes was dit net goed getimed.

groep 1: de geschiedenis van de fiets.
de lln gingen aan de hand van een filmpje de verschillende fietsen chronologisch ordenen. Bij elke afbeelding hoorde een klein stukje informatie. De lln konden hier zelfstandig aan werken.


groep 2: spelletjes, raadsels,.... i.v.m. verkeersregels + constructie aangedreven door tandwielen, waar kinderen per 2 mee mochten tekenen, experimenteren. Dit vonden ze heel 'COOL'. Je kon zien hoe lln evolueerden van eerst gewoon een paar lijnen tekenen tot het schrijven van hun eigen naam.



groep 3: experimenteren met tandwielen.
de lln gingen vlot aan de slag. Sommigen konden het niet laten me te testen door 2 tandwielen van plaats te verwisselen. Maar ook nadien konden de verschillende groepjes telkens de theorie aan de praktijk koppelen. Dus techniek-missie geschaagd!!!




één van de leerlingen stelde volgende vraag: Als je tussen het groot en het klein tandwiel nog een 'tussenin' tandwiel plaatst, wordt de beweging dan dubben versneld?
Ik moest toegeven dat ik dat niet onmiddellijk wist. Testen dan maar!
Resultaat: de versnelling blijft dezelfde met een extra tandwiel. Weer iets bijgeleerd!
groep 4: CLIM
Ik had zelf een spel rond Coöperatief Leren in mekaar gestoken aan de hand van verschillende afbeeldingen van fietsen. Lln moesten door middal van beschrijven van afbeeldingen op zoek gaan naar dezelfde fietsen. van welke afbeelding zit maar 1 kaartje in het spel??? Leuk en geslaagd! De kinderen konden hier echt rustig mee aan de slag.


Het was een fijne maar drukke namiddag. Een tip voor mezelf voor de toekomst: duidelijkere instructie geven voor het doorschuifmoment. Verschillende kinderen lieten materiaal liggen in de hoeken, waardoor er nadien veeeel meer opruimwerk was dan nodig.

zondag 15 mei 2011

In bad gaan is waterverspilling.....

een uitspraak van mijn dochter (3e kleuterklas).
Toch fijn dat de juf de kinderen respect voor de natuur bijbrengt!

Leerplan:
7.17: kinderen beseffen dat de aarde bron is van energie en van grondstoffen
7.18: Kinderen gaan op hun niveau zorgzaam om met het milieu

We draaien door.... met tandwielen

Voor de uitwerking van mijn thema 'We draaien door', wou ik een lesje geven over tandwielen.

Leerwens: Dit vond ik best een moeilijk onderwerp, ik kende hier helemaal niets van.

Actie:
Ik ben info gaan opzoeken op internet. Maar wanneer ik info zocht, vond ik veel te veel en veel te moeilijk! Zelf kende ik er niet voldoende van om me enkel daarop te baseren. Wat is interessant en haalbaar voor de kinderen?

Leereffect:
Het heeft me enkele dagen gekost om hier nuttige info uit te filteren. Ik vond op de site van Technopolis een werkbundel, op Youtube een leuk filmpje en dat alles heb ik verwerkt tot een 5-tal experimentjes voor de leerlingen. Aan de hand van proefopstellingen die ik maakte met Lego Technic, hoop ik de kinderen de theorie te laten ondervinden.







Na het uivoeren van de experimenten knippen de kinderen de theoretische kadertjes uit en plakken ze bij het juiste experiment.
Dinsdag zien we of het werkt.....

Leerplandoelen:
Mens en techniek:
6.4: Kinderen zien in dat veel voorwerpen uit hun omgeving een aanvullig of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik van.
- ze kunnen gebuik maken van instrumenten zoals tandwielen om de eigen functies te verbeteren en/of aan te vullen.
- ze kunnen vaststellen en uiten welke voorwerpen toepassingen zijn van bewegingsoverbrenging via tandwielen.
6.14: Kinderen kunnen gebruik maken van hun kennis over en vaardigheid in techniek om eeb constructie in elkaar te zetten.

piepende, stinkende kuikens

Op Paaszondag kochten we voor onze kinderen 4 kuikens. In de hoop dat er 2 zouden blijven leven..... en inderdaad er blijven er 2 over.

Ondertussen zijn die dieren al zo'n 20cm hoog en verspreiden een redelijk 'agrarische lucht' binnen.

Leerwens: Wanneer kunnen deze kuikens bij de andere kippen buiten?

Actie:
Ik besloot vandaag eens op internet op te zoeken vanaf welke leeftijd ik ze bij de andere kippen zou kunnen zetten.

Leereffect:
Tot mijn grote verbazing bleek dit 4à5 maanden te zijn. Inderdaad, dat is nog 4 maand! Buitenzetten mag pas vanaf 5-6 weken. Weer iets wat ik niet wist! En waar ik beter voordien info had over opgezocht.... dat weten we dan ook weer voor de toekomst ;-)
Gelukkig heb ik een handige harry in huis, die een hok in mekaar zette. Eind deze week wordt het terug beter weer en vliegen ze buiten!

Leerplandoelen:
7.13: Kinderen maken een bewuste keuze voor het behoud van leven in hun directe omgeving:
- ze kunnen zelfstandige basishandelingen uitvoeren bij de verzorging van planten en dieren
- ze nemen de verantwoordelijkheid op zich voor de verzorging van huisdieren.